Spoons

Spoon?

Spoon?

Skeen er et af de ældste redskaber vi kender og det er derfor interessant at udforske dens funktionalitet. Hvornår er den en ske og hvornår bliver den et ikke-funktionelt objekt? 

Med udgangspunkt i skeens simpleste form har jeg designet de seks skeer, alle med samme blad, men med skafter der er bøjet i seks forskellige grader. Tanken var således at jo krummere skaftet blev, jo sværere blev skeen at bruge. Efterfølgende har mange dog udtrykt ønske om at prøve at spise med den mest krumme ske og flere har foreslået alternative funktioner til den. Dette ser jeg i høj grad som et bevis på menneskelig nysgerrighed og en lyst til at lege med de objekter der omgiver os i vores hverdag og endnu et spørgsmål melder sig; Er funktionalitet kun et spørgsmål om attitude og velvilje?

 

Babylicious

Babylicious

Baby spoon made in sterling silver. 

Skeer har traditionelt været brugt som gaver ved specielle lejligheder og Babyskeen hér er modelleret over traditionelle madeskeer, hvor bladet er anbragt i en  vinkel i forhold til skaftet. Denne udformning samt den organiske form gør skeen ergonomisk og giver bladet den rigtige retning når barnet selv skal lære at bruge den. 

Forskellige teknikker er blevet afprøvet i arbejdet med skeerne. Presning er, på grund af bekostelig værktøjsfremstilling, ofte en dyr produktions metode, men ved at eksperimentere med utraditionelle materialer og kombinere det med godt håndværk har jeg formået at finde frem til metoder der er let tilgængelige i en mindre serieproduktion. 

 

Bestik

Bestik

Prototype for a set of cutlery.

Skeer til hænder

Skeer til hænder

Det her er frihåndsmedning a la carte. Strukturen er et kort øjeblik lagt på hylden. Det er supermeget unika, disse skeer kan ikke masseproduceres, de kan ikke laves uden menneskehånd. Det er sande linier, uden knæk.

Og så er det i virkeligheden lidt som et gammeldags, opstillet familiefoto fra en rund fødselsdag: Skeerne er en familie. Lone har taget fotos af sin families hænder. Alles hænder er forskellige, med ulige størrelser og behov. Hver hånd er blevet til en ske. Hils på familien Løvschal.

Text: Thomas Oldrup

Jæger/samler

Jæger/samler

Skeer i sterling sølv og driftwood

Skeen, som instrument, er en praktisk forlængelse af de hule hænder, der stikkes ned i bækken efter frisk vand for at slukke sin tørst. Ske betyder – ifølge Salmonsens – oprindeligt et udkløvet træstykke og har samme betydning som en spån. Et ord, der både på engelsk og islandsk stadig betyder ske. Begge ord hentyder altså til træskeerne som de ældste og mest primitive. I Danmark er der fundet en ske helt tilbage fra det arkæologerne kalder klassisk oldtid, og muligvis ældre.

Stenaldermanden kunne spise af sådan nogle skeer her, hvis du forestiller dig sølvet erstattet med en musling i samme størrelse. Hvis han altså havde oceaner af tid, og måske risikerede at blive drillet af de andre stenaldermænd, der syntes at han var tosset.

text: Thomas Oldrup

Grenskeer

Grenskeer

Kulturen møder naturen. De bornholmske bøgegrene er megapoetiske, de råber FORÅR. Du vil have natur ind i stuen, og det skal du få. Lafferne er videreforarbejdning af gamle skeer, det er genbrug, det er øko.

Men de er jo håbløse at have stående i sin sukkerskål. Så skeerne er samtidig et filosofisk eller kunstteoretisk spørgsmål. Nogle af dem kan du til nød godt spise din budding med, andre er ret så upraktiske. De spørger dig: Hvornår bliver noget normalt anvendeligt så upraktisk, at det bliver til kunst?

text: Thomas Oldrup

spireskeer.jpg
voksevaerk.jpg
Tapas forks

Tapas forks

Long Spoons

Long Spoons

Serving spoons

Serving spoons

Med udgangspunkt i undersøgelser af hvordan og hvad danskerne spiser, har jeg designet et sæt serveringsskeer der, efter min mening, dækker alle behov ved middagsbordet; Fra mindre skeer til sukker, syltetøj og krydderurter til de helt store skeer til pasta, ris og grøntsager.

Her har jeg eksperimenteret med nye fremstillingsteknikker i form af presning med nye materialer, der har de rette egenskaber. For de mindre skeers vedkommende er det lykkedes for mig selv at producere dem i mindre serier. Til de større skeer er det endnu ikke lykkedes at finde det rette materiale, men mange muligheder er stadig åbne og venter på at blive afprøvet.

Tretårnet sølv

Tretårnet sølv

Tretårnet sølv, meaning silver of three towers, is the title of these spoons. The three towers has for a long period been the hallmark of Copenhagen assay office, used to guarentee the content of silver was 830 ppm. Silverplate was hallmarked with two towers only. With theese spoons there is a free choice, two or three towers? Of course the towers are nicked from the ’skyline’ of Copenhagen. From left: Børsen, The townhall and Nicolai church.

Ice scoops

Ice scoops

Isskeer i sterling sølv lige til at have i lommen