Rapid Kunsthåndværker

3D modelling of the meringue box

3D modelling of the meringue box

Jeg bruger 3D modellering* og rapid prototyping en del i mit arbejde og har gjort det siden jeg gik på Royal College of Art i starten af dette årtusinde. Som håndværker forsøger jeg altid at være bekendt med de forskellige værktøjer jeg har til rådighed og jeg ser netop rapid prototyping og 3D modellering som et stykke værktøj med ligeså megen anvendelighed som mit lavteknologiske håndværktøj, min gamle engelske svingpresse eller de gamle sølvsmedejern jeg har arvet fra mine forgængere. De seneste år har jeg oplevet at teknologien er stormet afsted og det fremkalder naturligvis nogle helt eksistentielle spørgsmål for mig som håndværker og designer.

Jo, det går stærkt, og hvor efterlader det så os designere og håndværkere???

En af de største bekymringer, når vi diskuterer moderne teknologi og håndværk er ofte, om teknologien vil erstatte den håndværker og om håndværket vil være tabt for evigt. Ridley Scott, William Gibson og andre science-fictioners har gjort stort indtryk på os i den forbindelse. Jeg finder det altid lidt morsomt omend lidt frustrerende, når folk forudser at inden længe vil håndværkeren kunne erstattes af en maskine; og for tiden oplever jeg netop hvordan det modsatte er tilfældet. Flere og flere vil gerne betale for håndens arbejde; for umage og flittighed.

Dengang, for 10 år siden da jeg først snusede til denne nye teknologi, havde vores afdeling af RCA en 3D printer der printede tynde lag af voks ovenpå hinanden og dermed byggede en voksmodel, der efterfølgende kunne indgipses og støbes i et ønsket metal. Teknikken bruges stadig, men dengang var den både dyr og langsommelig, det kunne tage flere dage at få et brugbart resultat, der var ofte fejl og problemer med emnerne og opløsningen var ikke noget at skrive hjem om.

Jeg hygger mig tit over hvor hurtigt teknologien udvikler sig, og at det der var ’state of the art’ for 10 år siden for længst er overhalet af billigere og bedre maskiner der kan producere finere overflader i et utal af materialer med mange forskellige egenskaber. Profetier som at vi om få år alle har en 3d printer stående hjemme på skrivebordet er snart opfyldt; 3D printere er blevet fantastisk billige og nemme at gå til og den kommer endda som en slags Ikea-saml-selv model for de fingernemme.

Men jeg bliver så glad når nogen kalder alt det her teknologiræs ‘den tredje industrielle revolution’; den første var i starten af det 19. århundrede og af dén udsprang den smukke og i dén grad håndværksudfordrende Art Nouveau stil; den anden i midten af 50’erne gav os pop-art som både kritik af og hyldest til massekulturen og hvis vi er midt i den tredie ligenu, springer der måske ligeledes en ny kilde af skønhed og håndværksstolthed som reaktion på at det nu er nemmere end nogensinde før at få materialiseret sin idé. Jeg tror på det.

Har du brug for hurtigt at få en fysisk model af din tegning behøver du nu ikke engang at kontakte de dyre RP’ere personligt; ved blot at uploade din 3D tegning til en webbaseret service som f.ex shapeways eller ponoko kan du hurtigt og nemt bestille din revolutionerende idé i et stort udvalg af forskellige materialer og endda til en pris der er uhørt billig.

Materialerne er hovedsagligt forskellige plastik arter, men også ædelmetal og keramik er med på listen over muligheder. Simple tryk på taster og 3 uger senere har du pakken med din fikse idé omsat til en fysisk genstand. (3 uger!!!! Ja, der er stadig lang leveringstid, men det bliver hurtigere og hurtigere for hver gang jeg bruger dem.)

Og det er dér, når jeg modtager pakken med de små gnidrede plastik og metal dimser, at det går op for mig; mine bekymkringer om håndværkets endeligt forsvinder som dug for solen. Aldrig, ALDRIG,( ok, man skal aldrig sige aldrig, men alligevel) kan maskinen erstatte hånden og åndens arbejde, for det der differentierer de printede rå produkter fra mine lækre, indbydende færdige må-have-værker er; at mine hænder har kælet for alle detaljer og har tilføjet værket en overflade og en finish, som man ikke kan opnå på anden måde end ved håndens flittige arbejde. Jeg benytter ofte servicen i min hverdag, men min baggrund som detaljefikseret håndværker gør det umuligt ikke at fjerne den kornede overflade med en god gammeldags fil og tilføje værkerne den finish der er så altafgørende. Det er dén efterbehandling der retfærdiggør at jeg sætter endnu et produkt i den verden der ellers er så proppet af ting.

For at du kan se/mærke forskellen på mit og maskinens arbejde har jeg lagt tegningerne af min populære kyskageæske til fri afbenyttelse hos Shapeways og her kan du printe din helt egen kyskage på https://www.shapeways.com/shops/Lovschal ; (Jeg får naturligvis royalties for alle dem der bliver printet)

Du skal blot vælge materiale og trykke på print og husk at der er to dele! Når du så har modtaget pakken er du velkommen til at komme ind i butikken og sammenligne dit eksemplar med den kyskage jeg selv har haft fingrene i.

På gensyn!

Kyskage i finsølv

Kyskage i finsølv

(*Egentlig er 3D modellering en skidt betegnelse da det meste modellering jo foregår i 3 dimensioner, men her mener jeg altså modellering på computer.)
http://ing.dk/artikel/fremtidsforsker-3d-print-bliver-den-tredje-industrielle-revolution-134489